Wystawa Interaktywna "Nauki Dawne i Niedawne"

W dniu 25 lutego odbyło się uroczyste otwarcie interaktywnej wystawy Muzeum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie zatytułowanej „Nauki dawne i niedawne”.
Wystawa była zorganizowana przez Fundację przy współpracy Ogniska Pracy Pozaszkolnej w
Jaworznie oraz PKE S.A. Elektrownia Jaworzno III, która udostępniła Salę Konferencyjną na ekspozycję wystawy. Wystawa miała charakter edukacyjny, była przygotowana przede wszystkim dla młodzieży szkolnej w wieku gimnazjalnym   i ponadgimnazjalnym.
Wystawa składała się z kilku działów: „W świecie fal”, „Między bitem a abakiem”, oraz „Sala astronomii”.
Wielkie poruszenie wywoływały stanowiska, przy których można było samemu eksperymentować, dotknąć, usłyszeć i zobaczyć na własne oczy to,   o czym nie miało się wcześniej pojęcia lub znało się tylko z podręcznikowych formułek    i obrazków.
Uczniowie mogli przeprowadzać eksperymenty, posługując się dawnymi urządzeniami służącymi do pomiaru czasu- od klepsydry po zegar atomowy – oraz instrumentami astronomicznymi. Mogli też prześledzić postęp, jaki dokonał się w konstruowaniu maszyn liczących. Fizycy wyjaśniali zainteresowanym, na czym polegają różne aspekty ruchu falowego, ze szczególnym uwzględnieniem dźwięku i światła.
Wystawa trwała do 10.04.2009 r. , odwiedziło ją ok. 2200 osób nie tylko z Jaworzna, ale też z innych miast, takich jak: Dąbrowa Górnicza, Sosnowiec, Mysłowice czy Chrzanów. Odwiedzający mieli możliwość dokonywania wpisów w Księdze Pamiątkowej.
Niektóre ciekawe refleksje zwiedzających.

Spostrzeżenia nauczycieli:

„Gratuluję pomysłu, który nawet humanistę może przekonać do fizyki, matematyki i astronomii.”
„Piękne połączenie przeszłości z przyszłością.”
„Zabawa była fajna i mam nadzieję, że coś pozostało w głowach uczniów.”
„Dziękujemy za możliwość wykonania wielu ciekawych doświadczeń, których na co dzień nie mamy możliwości sprawdzić. Była to miła i niecodzienna forma zapoznania dzieci z przedmiotami dawnymi i współczesnymi.”
„Dzięki tej wystawie fizyka i astronomia stały się nam bliższe.”

Spostrzeżenia uczniów:
„Jesteśmy pod wielkim wrażeniem, że mogliśmy namacalnie rozwikłać zagadki otaczającego nas świata.”
„Dziękujemy za wycieczkę w świat fizyki”
„Wrażenia zabierzemy ze sobą. Dziękujemy za ekscytujące chwile obcowania   z nauką.”
„Była to dla nas ciekawa zabawa, podczas której mogliśmy się wiele nauczyć.”
„Na wystawie pełnej cudów
nie umieraliśmy z nudów.”