Misja

Celami, dla których realizacji powołana została Fundacja „Energetyka na Rzecz Polski Południowej”
są szeroko rozumiane zadania ze sfery pomocy i wspomagania działalności, mającej dostarczyć dóbr  publicznych, niezbędnych dla sprawnego funkcjonowania systemów społecznych.
Zgodnie z §8 statutu Fundacji „Celem Fundacji jest organizowane i wspieranie inicjatyw oraz przedsięwzięć na rzecz utrzymania substancji i rozwoju regionu południowego, w szczególności
w dziedzinach:

- ochrony środowiska,
- ochrony zdrowia i pomocy społecznej,
- działalności oświatowej,
- działalności kulturalnej,
- kultury fizycznej i sportu.

Przekrój tematyczny dziedzin, w ramach których realizowane są cele Fundacji jest niezmiernie szeroki
i zróżnicowany, jednocześnie charakteryzujący się wielkim znaczeniem, jakie spełniają poszczególne dziedziny w życiu społecznym. Fundacja stara się w sposób zadawalający i w miarę możliwości pełny wspomagać wszelkiego rodzaju przedsięwzięcia oraz instytucje, które w sposób rzetelny i wiarygodny mogą przyczynić się do wypełnienia zadań nałożonych na Fundację. Najczęściej wymagamy, aby instytucje, które zamierzamy wspierać, wykazały się zaangażowaniem organizacyjnym lub finansowym w dane przedsięwzięcie. Statut Fundacji nie przewiduje możliwości udzielenie wsparcia osobom  fizycznym.